Hangzhou: verleden en toekomstige voorspoed verbeeld

Klant

City of Hangzhou

Type organisatie

Gemeente

Expertise

Visual Identity

Categorieën

Logo design, spatial design

Uitgangspunt

De stad Hangzhou ligt op de zuidelijke flanken van de Yangtze-rivierdelta in Oost-China en is omgeven door talrijke rivieren, meren en vijvers. Deze unieke en schitterende natuurpracht onderscheid Hangzhou van andere grote Chinese steden. Om zichzelf ook als aantrekkelijke stad voor Chinese en internationale investeerders op de kaart te zetten, was een nieuwe visuele identiteit noodzakelijk.

.

Creatieve oplossing

De reiger was het ontwerpvoorstel voor het nieuwe stadslogo in Hangzhou’s ontwerpprijsvraag in 2007. Aangezien de ondiepe wateren van het meer en rivier de natuurlijke woonomgeving van de reiger is, was dit een mooi symbool van de stad Hangzhou om daarmee tevens de kwaliteit van de woonomgeving te verbeelden. De reiger heeft een tijdloze schoonheid die perfect Hangzhou’s verleden en toekomstige voorspoed weergeeft, ook omdat het een symbool is voor lang leven en goed geluk.

.

Het beeldmerk is gebaseerd op de ronde vorm van een lotusblad, een waterplant die in het meer van Hangzhou groeit, en tevens een Chinees symbool voor voorspoed is. Het logo-ontwerp is geconstrueerd uit een enkele lijn, soortgelijk als de oneindige knoop. Dit symbool met een vervlochten koord impliceert nauwe verbondenheid en verwijst naar samenwerking. Gecombineerd met de rode kleur, is het een traditioneel symbool voor voorspoed en geluk. Een belangrijk aspect, aangezien de focus in Chinese steden momenteel voornamelijk gericht is op economische groei.

.

Design bij: Edenspiekermann, Amsterdam  |  Spatial design: Jan Dirk Porsius