Tafels leren met sprookjes en beelden

Klant

Studio de Backery

Soort product

Leermiddel voor beelddenkers

Expertise

Educational design

Categorieën

Game design, leermiddelen, guidelines

Uitgangspunt

De tafels leren is voor beelddenkers vaak heel lastig. De abstractie van een getallenreeks is bovendien totaal niet inspirerend. Hoe kun je beelddenkers motiveren om de tafels wél te oefenen? Op welke manier kun je gebruik maken van de kracht van beelddenkers en dit koppelen aan de ‘saaie’ getallenreeksen? Zeg maar de combinatie tussen de hersenfunctie van de rechter- en linkerhersenhelft. Kan een toegevoegd spelelement bijdragen aan het leerproces en stimuleren om de tafels en deelsommen keer op keer te oefenen? Studio de Backery ontwikkelde ‘De tafels leren met sprookjes & beelden’: een alternatieve leermethode voor beelddenkers.

 

Creatieve oplossing

Bij deze leermethode zijn getallen gekoppeld aan een beeld. Door deze combinatie kunnen beelddenkers de tafels sneller onthouden, blijkt ook uit verschillende gebruikerstesten. De methode bevat sprookjes waarin volgens een vast ritme de tafels zijn verwerkt. Beelddenkers slaan deze informatie op als beelden en ervaringen, hun hersenen werken immers net iets anders. Kinderen kunnen aan de hand van de oefenkaartjes en overzichtskaarten aan de slag om de tafels te oefenen. Met het oefenmateriaal kunnen twee spellen op twee verschillende niveaus gespeeld worden. Om de bijbehorende deelsommen te oefenen zijn er tevens deelsommen-kaartjes en kunnen kinderen oefenen met behulp van het deelsommen-kwartet, waarin dezelfde beelden worden gebruikt. Ook de handleiding met heldere infographics is gebruiksvriendelijk voor beelddenkers.

 

Wat met de traditionele lesmethodes steeds niet lukt, gaat met deze leermethode een stuk beter. Zo krijgt het kind positieve succeservaringen. Tafels en deelsommen oefenen wordt zo weer leuk. De dobbelsteen met opdrachten zorgt zelfs voor hilarische momenten. Wanneer kinderen een positieve ervaring beleven zijn ze meer betrokken bij de lesstof. Het is het nieuwe leren: Engage, Experience & Learn.

x

Design: Studio de Backery  |  © 2015 Marion de Backer, Licenties beschikbaar